Illustrerad Satskap

Sagor är betydligt snällare än verkligheten. Stilettklackarna är dock grymt nyslipade vid konfrontationerna med Farbror Blå, de Röda Kärringarna i plisserade kjolar och de intelligensbefriade blonda Trasdockorna på Stureplan.

fredag 20 mars 2009

Nya former av social orättvisa

"Men dessa de mycket fattiga

dem gör det mej ont att se.

De får aldrig ett bröd i Frälsningsarmén

och aldrig ett ord i Clarté."

Nils Ferlin ur dikten Men dessa de mycket fattiga (Barfotabarn, 1933)


Vet inte med er andra, men ofta tänker jag på att Internet som ska vara ett globalt kommunikationsmedel faktiskt är få förunnat i relation till jordens befolkning. För att inte bli alltför abstrakt, håller jag mig till svenska förhållanden. Det finns allt för många människor i Sverige, som varken har Internet, dator, telefon eller ens tak över huvudet och mat för dagen. I syfte att såväl höja rikets dator- och Internetkompetens som att överbrygga det digitala gapet försökte staten implentera att alla barn i Sverige skulle ha tillgång till datorer och Internet i skolan. Alla barn skulle ha eget e-mailkonto i skolan osv. Nä åter till Nils Ferlins dikt ... de har inte ens bröd för dagen och får ej sin röst hörd här i cybern - den nyare sociala umgängesplatsen eller torget för tanke- och kunskapsutbyte.

Tjusigt! Men, ändå ... fortfarande finns gapet kvar och klyftan bara ökar, medan bättre förmedlade barn får nyare och häftigare hård- såväl som mjukvara, för att inte snacka om häftigare spel! Så får de som ej har sådana i egna hemmet inte ens använda skolornas datorer och Internet på raster eller efter skoltid. Idag handlar det dock mindre om datorer och Internet och mer om TILLGÅNG och VAD man har i burken och HUR man kan använda detta. Hur ska de fattigare kunna hänga med? Håller vi på att skapa en modernare form av analfabetism? Jag avser med dessa små uttryckta tankar inte ge anspråk på att jag fångat hela bilden, snarare ett försök till att inleda en konversation ..... tror det är angeläget!

Ovanpå detta inför myndigheter ökad tillgänglighet genom elektronisk information ??? Myndigheter som ofta ska vara en resurs i vårt sociala skyddsnät. men, om man ej har dator??? Kan man ju gå till biblioteket ... om man ej har ens en adress, kan man få ett bibliotekskort då, de samkörs ju mot folkbokföringssystem? Amen ... då får de personligen gå till myndigheterna i fråga! - Tyvärr gå in på www.nåntingkryptiskt.se å hämta blankett ... VAD, VAR och HUR?


2 kommentarer:

laughingwolf sa...

wonderful... happy spring, everyone! :)

Zee sa...

Yes, that is a good train of thought, a summary of the complexity where we are at.
The computer though only engages the front lobes of your brain, the portion that handles specific information well.
The more ominous parts of your brain get neglected (arts, inventive-science, humanities) which are located at either side of your skull. By using the computer excessively, especially by children, the brain gets "rewired" to exclude major assets that make us truly human.
Therefore I find it more than just a "questionable" tool to use the computer as a pivotal educational instrument.