Illustrerad Satskap

Sagor är betydligt snällare än verkligheten. Stilettklackarna är dock grymt nyslipade vid konfrontationerna med Farbror Blå, de Röda Kärringarna i plisserade kjolar och de intelligensbefriade blonda Trasdockorna på Stureplan.

fredag 15 maj 2009

Rotavdrag med skruv


Det blommar för hantverkarna
mitt i krisens Sverige


Regeringens rotavdrag är ett lyckat projekt med tanke på byggnads, och hantverkssektorn, det ska vi kanske glädjas åt. Men, jag funderar på främst två luriga falluckor här.

För det första är det alla stackars träd vars rotsystem blir bestulna. När någonting blir rot-löst blir det vilse och risken för utdödhet är ofantligt stor. Jag försöker se framför mig en hel skog av rotlösa träd och jag behöver inte gå längre än till Gudruns framfart under januari 2005. Alla dessa fallna träd med nakna rötter och fötter i vädret. Men, den enes bröd den andres död. Vilket får mig osökt att gå in på nästa mörka stycke.

Nyttjarna av rotadraget sitter i dag i villor, har jobb och Volvo. De lånar pengar och renoverar sina små slott för att hålla Sverige igång. Nästa gång är de de som kommer hem en fredagskväll och berättar att huset nu ska få en ny ägare; Kronoskogen, skogen tar tillbaks sina rötter och folket i huset som nu har stora lån, men inget jobb, tassar ut på svidande fötter. Kronoskogen låter huset och dess rötter gå till executionspatrullen, den som skjuter högst och snabbast får det nyrenoverade huset.

Rotavdragaren kan leda till missbruk, men den ökar också cirkulationen i systemet. En tilltalande tanke, att alla får smaka på rotlösheten under sitt liv, det kan ju i det långa loppet ledda till förståelse och minskad alienation. Vi är alla invandrare i naturskogen, och ska som sådana reflektera innan vi skördar. När alla rötter är avdragna är vi jämlika i ett artificiellt spöklikt samhälle, utan skog och blommor, men vi har alla en rotadragare, men inget vin och inga träd att krama!

7 kommentarer:

laughingwolf sa...

nice corkscrew :)

it's always governments that seem to create problems during bad times :(

Steve Lando sa...

naturen är så även beskaffad att en skogsbrand är behövlig för den ekologiska balansens skull. Så bränn!

därför bor jag i ett stenhus, det står på stabil stenggrund:)

Jordskalv sker ju, jodå, det har så kännts, men ack ej är de så kraftiga här uppenpå skandernas nejd

mc-budet sa...

Rötter brukar sitta fast rejält. Med en Åkerman var det inga problem att plocka bort dem. (rekommenderas).

Åsa sa...

Så himla bra skrivet!

Tyko Brae (exgen. NB) sa...

ROT-avdrag i all ära, men jag tycker det vore bättre med en enig arbetarklass under ledning av ett världsomspännande kalifat. Det skulle ge oss alla de verktyg vi behöver för att fördärva världen. Fast mitt synsätt kanske är en villa.

Bella Nått sa...

Faktum är att ROTavdragen måste vara den smartaste mekanismen uppfunnen för att skruva fram de "svarta företagen". För att kunderna ska kunna komma åt förmånen måste hantverkarna sköta det "vitt". När alla kommit upp till ytan tas ROT-avdraget bort, men hantverkarna har nu statens stadiga blick på sig för all framtid.

Häxmamman i Jämtland sa...

Jättebra skrivet/Ha en trevlig lördag och många kramar