Illustrerad Satskap

Sagor är betydligt snällare än verkligheten. Stilettklackarna är dock grymt nyslipade vid konfrontationerna med Farbror Blå, de Röda Kärringarna i plisserade kjolar och de intelligensbefriade blonda Trasdockorna på Stureplan.

måndag 30 mars 2009

Sagoidén gick i ide

Tre små grisar försökte bygga ett gemensamt cyberhus.
Den ena grisen kom aldrig igång,
men gjorde allt annat på en gång.
Den andra grisen stal sagoidén till egen blogg,
och skålade med grogg.
Den tredje grisen var självupptagen med livet,
och tog bloggen allt för givet.
Snipp, snapp, slut ... och inget är längre som förut.


*Må Solen vara med Eder*



APRIL, APRIL ......

söndag 22 mars 2009

Earth Hour

Törnrosa sov i hundra år Människan alldeles för länge.



Du känner hennes närvaro från skapandet till sensation
När ensamheten leker tafatt ger hon dej proposition
Med en ömsint hand,
sprider hon den finaste sand
skapat av pärlor med ett evigt snurrande band
Hennes helande händer har en osynlig kraft
Du får dricka hennes saft
du får energi du sällan haft
Motgångarna är hennes belöning

Nu i formen av en ring
möts varsamma händer i kärleken
till allas vår Moder Jord
Hon har bjudit in oss till sitt hus
med en generositet som är oändlig
där har vi tackat med elakt bus

Den första globala rösten för vår älskade planet
Moder Jord

- 28 Mars Klockan 20:30 på kvällen


lördag 21 mars 2009

Are You Ready?


Vill du vinna 100 000 kronor i shopping? Dum fråga, kanske. Klart att du vill! Då är det också självklart att du ska ställa upp i GLAMOUR Stiletto Run, tävlingen där du faktiskt kan vinna 100 000 kronor att shoppa för. Vad som krävs? Löpsnabba ben, minst sju centimeter höga klackar, en rejäl dos av mod och energi och en stor garderob där du får plats med massor av nya kläder.

Turnéschema – UPPDATERAT

Helsingborg, 22 maj, kvaltävling (Kungstorget)
Lund, 23 maj, kvaltävling (Stortorget)
Jönköping , 29 maj, kvaltävling (Hovrättstorget)
Linköping, 30 maj, kvaltävling (Lilla torget)
Västerås, 5 juni, kvaltävling (Torggatan)
Uppsala, 6 juni, kvaltävling (Galleria Dragarbrunn)
Stockholm, 12-13 juni, kval och FINAL (Kungsträdgården)

följ denna länk för mer information

fredag 20 mars 2009

Nya former av social orättvisa

"Men dessa de mycket fattiga

dem gör det mej ont att se.

De får aldrig ett bröd i Frälsningsarmén

och aldrig ett ord i Clarté."

Nils Ferlin ur dikten Men dessa de mycket fattiga (Barfotabarn, 1933)


Vet inte med er andra, men ofta tänker jag på att Internet som ska vara ett globalt kommunikationsmedel faktiskt är få förunnat i relation till jordens befolkning. För att inte bli alltför abstrakt, håller jag mig till svenska förhållanden. Det finns allt för många människor i Sverige, som varken har Internet, dator, telefon eller ens tak över huvudet och mat för dagen. I syfte att såväl höja rikets dator- och Internetkompetens som att överbrygga det digitala gapet försökte staten implentera att alla barn i Sverige skulle ha tillgång till datorer och Internet i skolan. Alla barn skulle ha eget e-mailkonto i skolan osv. Nä åter till Nils Ferlins dikt ... de har inte ens bröd för dagen och får ej sin röst hörd här i cybern - den nyare sociala umgängesplatsen eller torget för tanke- och kunskapsutbyte.

Tjusigt! Men, ändå ... fortfarande finns gapet kvar och klyftan bara ökar, medan bättre förmedlade barn får nyare och häftigare hård- såväl som mjukvara, för att inte snacka om häftigare spel! Så får de som ej har sådana i egna hemmet inte ens använda skolornas datorer och Internet på raster eller efter skoltid. Idag handlar det dock mindre om datorer och Internet och mer om TILLGÅNG och VAD man har i burken och HUR man kan använda detta. Hur ska de fattigare kunna hänga med? Håller vi på att skapa en modernare form av analfabetism? Jag avser med dessa små uttryckta tankar inte ge anspråk på att jag fångat hela bilden, snarare ett försök till att inleda en konversation ..... tror det är angeläget!

Ovanpå detta inför myndigheter ökad tillgänglighet genom elektronisk information ??? Myndigheter som ofta ska vara en resurs i vårt sociala skyddsnät. men, om man ej har dator??? Kan man ju gå till biblioteket ... om man ej har ens en adress, kan man få ett bibliotekskort då, de samkörs ju mot folkbokföringssystem? Amen ... då får de personligen gå till myndigheterna i fråga! - Tyvärr gå in på www.nåntingkryptiskt.se å hämta blankett ... VAD, VAR och HUR?


tisdag 17 mars 2009

I Djupet av en Flytt

I Djupet av en Flytt

Att flytta är ett reellt uppbrott från vardagen
Inte som en utflykt utan en resa, utan återvändon
Det är porlande lycka men också ont i magen
Där i gömmorna som kommer fram utan pardon

Kommer minnenas artefakter ut i starkt ljus
Foton, begravningsannonser, dikter från vänner
Trots att deras röster dött ut hör jag i vindbrus
Vänner som dött, vänner som jag ännu känner

I mitt hjärta för evig tid vänner lever
Jag skrattar fånigt, det var ett roligt minne
Vi sjöng tillsammans i bilen ”forever & ever”
Men, inget är för evigt, inte ens en timme

Emotionellt innebär flyttning att stå still
En process i intim kontakt med sitt själv
Hur glad och hur mycket jag ändå vill
Flytta … så berörs och väcks min inre älv


Free Signature Generator

Free Signature Generator

måndag 16 mars 2009

Eurovision Song Contest 2009 - SWEDEN

Så var det dags igen för lite tävling på det europeiska slagfältet. Hur den här sagan ska sluta vet vi i finalen i Moskva.



Denna YouTube fann jag på Eurovision 2009 (http://www.eurovision.tv/page/home).

Vi var några som tillsammans tittade på den svenska finalen, vi var mycket förtjusta i af Ugglas "Snälla, snälla" samt Malena Ernman som vann (se videon).

For our non-Swedish readers, This is the song and artist that sings for Sweden in the Eurovison Song Contest 2009 in Moskow, Russia. Unfortunately Sweden can't win, because we can't afford to be the organisers of the Eurovision 2010 in Sweden :-(


Free Signature Generator

tisdag 10 mars 2009

Kokande rapport från Häxkitteln






I begynnelsen skapades himmelen och jorden,
sedan kom de levande och de bildade.
Det föddes uttryck som empati, sympati
och en hel del vårdetik och filosofi.

En dag före jul sökte en ung man som är pappa till ett litet barn svar på sina frågor hos den Vise vita häxan Jadi i det Stora Huset som ligger mitt i den Svenska västkusten. Den unge mannen sa att han inte ville dö, samtidigt som han inte orkade leva.

Det var dagarna före jul så den vise skakade lite på huvudet och skickade ut den unge mannen samma väg som han hade snubblat in. Den unge mannen ville leva och försökte skapa en viss ordning ur kaoset men allt var mörkt och ljuset hade brunnit slut...

I en annan stad i ett annat Stora Hus ligger en baby och kämpar för sitt liv. Den lille kan inte andas själv och klarar inte av att fortsätta sitt liv. Den Vise Pomperipossa ser och känner lidandet. Hon blir sedan uthängd dömd och straffad av Pappershyenerna utan en möjlighet till nåd, likt jakten på häxor ska hon torteras och brännas på bål. Hon ser att det Stora Huset är byggt på bröd.

Vad är rätt, vad är fel? Vad var det Hippokrates sa, gäller det idag? ska det?
Handlingar är straffbara, borde att icke handla vara likvärdigt i fallen med dessa två Medicinkvinnor!?

I det första Stora Huset händer egentligen ingenting. En styrelse som byts ut avdelningschef som får gå ut i Trollskogen och annan personal som får gå till ett annat Lilleputtland då de har svårt att leka i samma sandlåda som Den Vise Jadi. Häxan Jadi sitter lugnt kvar för några sådana problem har inte den Vise Jadi. För hon gör ingenting, och ingenting, finns ju ej och är därmed inte straffbart!

Medicinkvinnan som finns i det Stora Huset byggt på bröd blir utmålad som häxan Pomperipossa som aldrig någonsin gjort något annat än ont. För hon gjorde något, och det går alltid att finna straffbart i något!

Människor har sina olika skäl att rättfärdiga sina handlingar. Några av oss gör det i tillfället, som att förflytta sig från en lägre position till en högre. Avståndet mellan människor blir längre och betydelse att vara människa förrintas. Att besitta tronen i den kalla isiga staden Narni som häxan Jadi och där hålla alla ute i kylan eller sitta på tronen som häxan Pomperipossa i staden Monismanien betyder skillnader för var och en. Många blir berörda men en del totalt orörda - I båda städerna blir livet till en mardröm för någon.

Free Signature Generator

Free Signature Generator



söndag 8 mars 2009

Propaganda eller Emotionell ventil

Svenska sagoboksförfattare har nu och då blivit anklagade för att propagera för barnmisshandel och våld i hemmet. Det har varit allt från "Emil i Lönneberga" av Astrid Lindgren till Elsa Beskows illustration av "Var ska du gå min lilla flicka?", som sägs bejaka pedofili. Dessa intelligenta författarkvinnor anser vi är föregångare inom den terapeutiska läkeprocessen. I början av seklet var det tyst utåt, man talade inte om aga, och de små anklagade sig själva. Genom dessa författare kunde de "dela med sig", känna igen" och inte minst få språkliga verktyg och bilder att kommunicera med till omvärlden. Dessa sagor visade inte på långt när den bottenlösa grymheten som skeede både öppet och bakom lyckta dörrar på den tiden.

Lindgren och Beskow öppnade förbjudna dörrar, dessa dörrar har nu stängts och har tunga hänglås, och en ännu mer svårarbetad barndomskris, ety nu får inte aga lyftas fram i sagornas värld. Vad kan detta ha för betydelse för de små barnen idag?


Free Signature Generator

Free Signature Generator

lördag 7 mars 2009

Premiär på Internationella Kvinnodagen 8 mars

Vi är tre Bellor om vi ska tala slang som hedrar den internationella kvinnodagen med att flytta ut från köksbordet och tv-soffan till en något större publiken än husdjuren (inklusive männen), som annars får höra våra skarpa tungor mot orättvisor och andra visor i dagens samhälle.

Vi är smått inspirerade av Elsa Beskows sagor, vi har därför antagit namnen Bella Gryn, Bella Brud och Bella Gräddelin, närmare presentation följer i kommande artiklar.

Sagor är betydligt snällare än verkligheten. Våra stilettklackar är dock grymt nyslipade i våra konfrontationer med Farbror Blå, de Röda Kärringarna i plisserade kjolar och de intelligensbefriade blonda Trasdockorna på Stureplan.